Advies of meer informatie nodig?
Bel 024-6844226 of mail info@baarsfietsen.nl

Lease fietsen

Een nieuwe (elektrische) fiets voor een vast bedrag per maand kan heel aantrekkelijk zijn. Zeker met de nieuwe regeling van de belastingdienst per 2020 wordt het ook voor werkgevers aantrekkelijk om voor hun personeel een fiets lease contract af te sluiten.

Wat is fiets leasing?

Bij het leasen van een fiets word voor een periode, meestal 3 jaar, voor een vast maandbedrag een fiets “gehuurd”. Dat is doorgaans “full operational lease” wat betekend dat de fiets wordt verschaft inclusief schade- en diefstalverzekering, pechhulp en onderhoud en reparatie. Als gebruiker heb je geen verrassingen wat reparatiekosten betreft. Het leasebedrag is afhankelijk van de aanschafprijs van de fiets, en bijvoorbeeld gereden kilometers per jaar en gekozen servicepakket.

Private lease of zakelijke lease.

Iedereen kan een fiets leasen (na toetsing van het inkomen). Dat kan op eigen naam of zakelijk, dan wel via de werkgever.
Als je zelf een fiets leased noemen we dat private lease. Voor een E-bike van zo’n € 2500,- zal je rond de € 100,- per maand kwijt zijn.

Het kan goedkoper als je fiets leased via je werk. Dat komt omdat de werkgever een deel van de btw kan terugvorderen. Ook kan de werkgever ervoor kiezen een deel of alle kosten voor zijn rekening te nemen. Dit gaat dan wel ten koste van (een deel) van de reiskosten vergoeding. Ook moet er over de waarde van de fiets 7% bijtelling plaatsvinden bij het loon. Het maakt daarbij niet uit of je de fiets geheel of weinig voor het werk gebruikt.

Een reken voorbeeld: Dezelfde fiets van € 2500,- wordt geleased door de werkgever voor € 85,- per maand. Stel dat je 4 dagen per week naar het werk op 15 km afstand fietst, en je krijg een reiskostenvergoeding van 16 dagen per maand x 30 km x € 0,19 per km = € 91,20. Voor de werkgever is het goedkoper om een leasefiets te verstrekken. Voor de werknemer komt er ongeveer € 5,- per maand belasting bij, de zogenaamde bijtelling.

Ook is het mogelijk dat (een deel) van de leasekosten via je loon worden ingehouden, bijvoorbeeld de helft voor de werkgever en de helft voor de werknemer. Omdat de werkgever hier medewerking aan moet verlenen is het vaak wat ingewikkelder. Veel werkgevers hebben hier nog geen regeling voor.

Als je zelf een fiets Private leased voor € 100,- per maand, en je behoud je reiskostenvergoeding en hoeft geen bijtelling te betalen, dan kunnen de koster er zo uitzien: € 100,- min € 91,20 reiskostenvergoeding en € 5,- van de bijtelling = € 3,80 per maand.

Eigen bedrijf en fiets lease

Als eigenaar van een bedrijf kan je ook een fiets leasen. De kosten komen volledig op de zaak, met alle btw en kostenaftrek mogelijkheden als voordeel. Je moet alleen de 7% bijtelling bij je inkomen rekenen.

Aan het einde van de lease periode kan je kiezen voor een nieuwe fiets. Zo rij je altijd nieuw. Vaak kan je ook de leasefiets overkopen van de leasemaatschappij voor een gering bedrag.

Afhankelijk van de lease overeenkomt kan het zijn dat wij kosten moeten berekenen voor services die buiten de lease overeenkomst vallen. Denk daarbij aan kosten voor vervangend vervoer.

Wij werken samen met:

Voor Private lease werken wij samen met Frieslandlease, leasefiets.

Voor lease via de werkgever werken wij samen met: Cyclelease, Hellorider, leasefiets en Lease a bike.

Bij sommige lease organisaties zijn wij genoodzaakt om 4 á 5% van de fietsprijs extra in rekening te brengen vanwege de kosten die zij aan ons in rekening brengen.

Vraag vooraf bij ons naar de voorwaarden.

Voor afgeprijsde fietsen zijn afhankelijk van prijs en model andere voorwaarden van toepassing.